dilluns, 29 d’agost del 2011

Resiliència(Idees bàsiques de l'article)

Article i vídeo sobre la resiliència,el pensament de Boris Cyrulnik.






Si vols llegir l'article:
Pitjar aquí

Concepte de resiliència

Definció de resiliència: És la capacitat dels éssers humans davant d'una experiència dolorosa o traumàtica, superar-la i a més a mes sortir enfortit d'aquesta.

Aquesta seria la definició que fa en Cyrulnik sobre la resiliència. Al contrari del que pensa, la psicologia americana no creu i no inclou aquest concepte de resiliència.

Yolanda Gambel: compara el terme de resiliència amb el d'afecció segura d'Ainsworth i Bowlby>> Els cuidadors han d'ésser d'alguna manera els que proporcionin una base segura i que disminueixin els efectes devastadors que puguin ocurrir a la vida de l'infant per la construcció de la resiliència. Encara que segon Cyrulnik hi ha infants amb afecció insegura i aquest tipus d'afecció es pot corregir en el futur.


Hi ha tres pilars en els quals es basa aquest terme i són:

Els recursos que hagi desenvolupar la persona en els primers anys de vida. Aquí té molt a veure el suport afectiu dels primers anys, la família. Encara que en Cyrulnik parla que no té perquè ser la família l'única base d'afecte sinó que hi ha d'altres persones o institucions que poden incidir molt en aquest procés.

Uns altres aspectes serien, la significació del trauma. Està el primer cop o trauma, però serà realment la importància que se li doni a aquest des del context social, cultural i familiar el que provocarà el trauma o dolor.

I per últim l'acollida i l'afecte que se li proporciona a aquesta persona per part de la societat, i si se l'inclou o exclou el que funcionarà com a resilent i curatiu per a la persona/es que hagi sofert un determinat trauma.

La psicologia del oximoron

En Cirulnyk parla de la psicologia del Oximoron que és un terme retòric que s'utilitza per utilitzar dos paraules que són contràries en significat: <>
Amb aquest concepte fa referència a aquelles dues parts en les quals la persona ha quedat dividida, una la del trauma o el cop on apareix una cicatriu, l'altra la part sana, la que ha de buscar tot allò significatiu per continuar vivint amb sentit.

Per ell determinades característiques com: pensament crític, creativitat, ser positiu , saber relacionarse i construir una base d'autoestima sana, més la necessitat i la presència de l'altre, són els elements constituients per la construcció de la resiliència i poder continuar un camí i una vida satisfactòria.

Trauma i prova

Cyrulnik utilitza un parell de termes a l'article en els quals parla de la diferència de trauma i prova i posar varius exemples.

El trauma, segons ell, seria com una part que ha mort d'un mateix. El que ha sofert un trauma, torna de l'altre món, ha mort i ha tornat a la vida. És al que feia referència abans, que la part traumàtica és on surt necrosi, una part morta i la sana és la que ens porta a reviure i continuar.

Les proves en canvi són esdeveniments de la vida que podem viure des del punt de vista de cadascú. Per exemple que a una determinada persona li agradis o t'hagi enganyat.

Assenyala que hi ha coses a la vida com la felicitat o la desgràcia que es poden aprendre ja que són construccions mentals, no és una realitat viure les coses d'una manera o un altre, això si quan han abusat de ti o t'han maltractat física o mentalment sí és una realitat.

En Cyrulnik apuntala que la resiliència no és un procés interior de l'individu, sinó que es conforma també amb l'exterior, així és una manera de fugir dels termes d'invulnerabilitat als que s'associaven als nens que eren més febles. Es a dir no depén només de factors individuals sinó també de l'entorn.

<<És necessària la presència de l'altre per superar l'advesitat i sortir enfortit d'aquesta.>>

Construcció de la resiliència.

Les possibilitats de reconstrucció no acaben mai, la ment té moltes possibilitats de recuperació ell diu que << és com un submarí que aguanta tones i tones de pressió sense trencar-se i sempre pot tornar a surar.>>
Finalment, comenta que encara que una persona hagi pogut viure tot tipus d'horrors és capaç superar l'inhumà.

Tutors de la resiliència

Un tutor resilient és aquella persona, lloc, objecte que després del trauma pot provocar un nou desenvolupament psicològic harmònic en l'individu.

Un altre article que tracta del concepcte de resiliència, els pilars bàsics de la seva construcció i com es desenvolupa aquesta:
Si voleu llegir aquest altre article:
Pitjar article




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada